Klockan fem

987s

… den 9 juni 1903 vände Josef ryggen till Malmö och lät detta vykort från Norra Rörsjögränd stå som symbol för hur han uppfattade staden.

Nu är jag i Malmö but I am glad to turn my back to this town already five o clock, this picture gives you a good idea of the town. Hällsningar Josef.

Med tanke på att Josef valt ett motiv som Norra Rörsjögränd i Carolikvarteren, de fattigaste delarna av östra gamla staden, så undrar jag om det är fattigdom han syftar på när han använder detta motiv som symbol för Malmö. Han skriver dessutom att han Nu är i Malmö och det tyder inte på att han levat och verkat här någon längre tid. Varför dömer han så snabbt och kan valet av en gränd innebära att han också anser stan som trångsynt? Börjar jag reta upp mig på hans arroganta stil … Kortet är ställt till Anna Pettersson i Gävle och först nu ser jag att han skriver hennes adress 15 Nygatan istället för Nygatan 15! Jag trodde att han stilade lite med sin engelska, men han är nog engelsman eller amerikan. Han stavar dessutom hälsningar med två l! Om det är så att han inte hört av sig till Anna på ett par år så kan ju nu faktiskt innebära att han ändå levat här en tid och bara  vill meddela sig kort innan avfärden, liksom snabbt prata bort de där åren då han inte hörde av sig. Det verkar som om jag är tillbaka på ruta ett! Åh, klyddige Josef!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.