Kategoriarkiv: Anna, i skuggan av Alfred

Intresserat och engagerat

… togs igår Anna och hennes historia emot av Malmö Damsällskap, ett från starten 1903 ”djärvt och emanciperat sällskap”. Kan tillägga att sällskapet dessutom är förbaskat trevligt. Tack för att fick jag komma! 

Det blev dessutom en liten extra ”sittning” efteråt med ägarna av trevliga Cafe Live som då och då under kvällen hunnit tjuvlyssna på mitt föredrag och ville veta mera. Tack för ert intresse och för den läckra anrättningen!

Gömt eller glömt

… står i fokus på Arkivens dag på Malmö Stadsarkiv den 9 november 2019. Klockan 10 – 15 bjuds det på föredrag, magasinsvisningar och utställning på temat. Själv medverkar jag som föredragshållare kl. 12:00 då jag berättar om min bok, Anna, i skuggan av Alfred, och om forskningen bakom. Det är den tragiska historien om den unga Malmöflickan som blev gömd, glömd och utraderad, men som i boken träder fram ur skuggorna.

Skånska ögonblick och bokpresentation!


Foto: Urszula Striner

Kira förlag och Urszula Striner bjuder på lördag 31/8 och söndag 1/9 på pop up-utställning, bokförsäljning och hygge på Burlöv Center. Det är öppet båda dagarna mellan 11 och 16 och du hittar dem i det Kreativa Rummet, mittemot då alldeles nyöppnade ICA Maxi.

Fotograf Urszula Striner visar sin fotoutställning ”Skånska ögonblick” och Kira förlag kommer med boksnack och ytterligt humana priser på böcker som på något sätt handlar om Malmö/Skåne. De finns på plats och umgås och bjuder på lite snacks och förfriskningar under hela helgen.

Lördag 31/8 kl: 12.00 kommer Lars Hector och signerar boken Den sista divan som handlar om hans vän Anita Ekberg.

Söndag 1/9 kl:13.30 kommer jag och signerar min bok Anna, i skuggan av Alfred. Boken uppmärksammades nyss i SVT-programmet Sverige! Här kan du se inslaget: Sverige! 

Hoppas att vi ses!

Anna, i skuggan av Alfred

Min bok om Anna, berättelsen om flickan som blev känd som den okända 16-åriga fabriksarbeterskan som liksom arkitekten Alfred Arwidius omkom vid den tragiska gasolyckan på Adelgatan 5 i Malmö torsdagen den 22 april 1915, är nu klar. I min bok träder människan Anna fram ur skuggorna och tidigare okända fakta om hennes uppväxt, familj, arbete och fritid ger berättelsen om Anna, men också historien om hur Malmö vid tiden för hennes död växte, utvecklades och tog språnget till en modern storstad. 

Det var nu alldeles lugnt och tyst i huset och Maria kunde studera sin nyfödda dotter. Hon tyckte att hon var näpen och lite nådig och bestämde sig för att hon skulle heta Anna. Ingen av döttrarna bar hennes eget namn och Anna Maria lät vackert och hon visste att Nils skulle låta henne bestämma själv. Det var fortfarande varmt denna den 21 september 1898 och rullgardinen rörde sig lätt i vinddraget från fönstret. Hon hörde barnens röster från gränden, drog filten tätare kring den lilla och tillät sig att slumra till …

Boken, utgiven på Kira förlag, finns nu till försäljning i
Den Bildens bokgalleri.
Anna, i skuggan av Alfred