Kategoriarkiv: Familjen Cronquist

Om Runningen

… eller Rundningen på Gustav Adolfs torg som vi ser i bild, berättar Alice Lyttkens i sin bok Leva om sitt liv. Alice, dotter till Antonie Lanng från Jylland och barnläkaren Johan Cronquist, växte upp på hörnet Södra Förstadsgatan och Regementsgatan och hade nära till Runningen. Hon berättar att platsen egentligen inte var någon lekplats i nutida bemärkelse, men massor av barn samlades ändå där för att leka. Man hoppade hage, spelade kula, sprang ikapp, lekte pjätt, hoppade rep och rullade tunnband. De flesta barn som samlades där kom från husen vid torget och de närmaste gatorna och tillhörde ungefär samma samhällsklass. De som kom tillhörde enligt Alice samma fålla, kände varandra och mellan barnens föräldrar fanns det ofta nära vänskap och umgänge. 

Hjalmar Gullberg som var i ungefär samma ålder som Alice, men uppfostrad i en snickarfamilj ute på Söder, berättade långt senare för henne att han som barn tog sig Runningen, men att han aldrig vågade blanda sig i deras lekar eller tilltala dem. Det är sånt som gör ont, men den gossen ville många vara vän med lite längre fram i tiden.

Bilden togs av C.V. Roikjer i syrenernas tid och gullregnens månad år 1886, alltså tolv år före det att Alice och Hjalmar kom till världen,

Leva om sitt liv, som omfattar de två delarna Minnen från sekelskiftet till 1920 och Tjugotalet — omvälvningarnas tid, har jag läst flera gånger och fortfarande hittar jag något nytt om då som jag inte noterat tidigare. För den intresserade finns boken på Stadsbiblioteket och kanske också på bokborsen.se.

Alice ”Krumkam” kan berätta!

Efter att återigen ha läst Leva om sitt liv, skriven av författaren Alice Lyttkens, född Cronquist, (1887-1991), insåg jag plötsligt att hennes berättelse om sin barndom och uppväxt i Malmö kan levandegöra en hel del av mina bilder. Fotot ovan, som ingår i Bertil Widerbergs bildsamling föreställande en liten Alice, finns också med i boken. Jag får med hjälp av det veta att hunden är stadsarkitekten Salomon Sörensens och att fotot togs utanför Sörensens villa Quisisana på Limhamnsvägen i vilken familjen Cronquist bodde en sommar i Alice barndom. Hon berättar vidare att hon för att hålla håret från ögonen hade en båge försedd med en kam, varför släkten brukade kalla henne Lisa Krumkam. Jag kallar en sådan hårbåge diadem, men efter att ha googlat så förstår jag. Helt enkelt – en krum kam!

Alice lär återkomma för att ”ackompanjera” fler bilder.

Tre kvinnliga ryttare

… Elisabeth Falck, Maria Berling och Ellen Herslow som tillhörde Malmö Amatörcirkus på en gård i april 1890.  Jag tror att bilden är tagen vid S:t Gertrud någonstans och det mesta talar väl ändå för att det var Maria Cronquist som stod bakom kameran. Äntligen! Ni minns väl Maria med den förträffliga fotoaffären? Om inte så finns hon här: Familjen Cronquist. Har man en så förträfflig fotoaffär så har man säkert också tagit ett och annat eller rent av många av de foton som  ingår i den Cronquistska samlingen.

Bild från Malmö Museers fotoarkiv.

Det gäller att tänka högt,

… lika högt som jag gjorde i inlägget Jeg spiser vad jeg vill angående Maria Cronquist och hennes fotografiska verksamhet. Helt plötsligt dyker Marias fotoaffär upp i Malmö Museers bildarkiv!  Nån däruppe (eller var det nu kan vara) måste gilla mig! ; ) Skämt åsido, det är nog snarare så att svaret alltid funnits, men frågan har saknats! Ska kanske tänka högt igen … Finns det inga foton signerade Maria Cronquist?

Bilden som togs av en okänd fotograf är daterad till 1917 och butiken, med adress Södergatan 15, låg där vi numera (sedan 1920) har Palladiumhuset. Jag ser även Landby & Lundgrens Boktryckeri & Stämpelfabrik, men det är en helt annan historia.

Jeg spiser vad jeg vil

… och lider vad jeg skal lär, enligt dottern Alice Lyttkens, ha varit Antoine Cronquists valspråk då det gällde mat, men för en gallsjuk kan viss mat vara lika livsfarligt som giftbägarens innehåll för Sokrates. Alice berättar i sin bok Leva om sitt liv att efter gravsättningen berättade mammas danska väninna aningslöst och entusiastiskt om att hon och mamma kvällen före mammas insjuknande och död ätit var sin hummer och druckit champagne … 

Antoine Cronquist, sjuksköterska och född i Danmark, var gift med läkaren Johan Cronquist. Antoine (det råder en viss förvirring kring stavningen) som var en mycket bestämd dam hade på ålderns höst vid ett tillfälle, som dock visade sig vara ett falskt alarm, noga planerat de praktiska detaljerna kring sin begravning. Alice fick till och med tillhandahålla prover på bårtäcke och på frågan om varför, lär svaret ha varit att ellers ved jeg ikke vad skidt ni lægger over meg … Det skulle bjudas på buljong och pastejer enligt hennes eget recept och det skulle finnas en gammal tupp i buljongen för att göra den fyllig. Alla hennes krav blev uppfyllda utom det där med tuppen, för det visade sig när det verkligen blev dags vara omöjligt att få tag på en sådan. 

Går ofta genom den Gamla begravningsplatsen och stannade den här gången till vid den Cronquistska gravplatsen och kom att tänka på Antoine, buljong och pastejer … Jag noterade denna gång att Maria Cronquist ,syster till Johan och således faster till Alice, också är gravsatt på denna plats och vad jag förstår var Maria fotograf och butiksinnehavare. Anders Sten beskriver henne i sina memoarer Anders Sten minns, som en vithårig, rakryggad och intelligent dam, som hade en förnämlig fotoaffär. Denna fotoaffär såldes enligt Alice till Hasselblads för en rejäl summa. Tycker mig ha läst någonstans att Maria Cronquist var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt, men får återkomma till det när det klarnat.

Tänk vad kyrkogården, med lite hjälp av litteraturen och några bilder eller en guide, kan berätta om livet!

Här ser vi närmast kameran Maria Cronquist  och andre man vid väggen, från vänster räknat, Johan Cronquist. Pojken vid vid bordet är Alices bror Ludvig och damen som lutar sig framåt, Antoine, och så lilla Alice i knät på sin farmor. Resten av familjen i bild återkommer jag gärna till vid senare tillfälle. 

Fotot daterat 1906 är hämtat ur Axel Cronquists samling/Malmö Museer