Kategoriarkiv: Jubileumslantbruksmötet 1914

Här är Ida

… som år 1914 var en av utställarna på Jubileumslantbruksmötet i Malmö. Bilden ovan som tillhör Eva Larsson, född Jacobsson, togs 55 år efter utställningen. Det visar sig att Ida i hela sitt liv arbetade som kokerska, bland annat på hotell Mollberg i Helsingborg. Det var på sin fritid hon sydde och vävde verken som hon sedan ställde ut och fick sitt vackra diplom/minnespris för. Ida är sedan länge borta, men berättelsen om hennes insats på lantbruksutställningen i Malmö lever kvar.  

På Jubileumslandtbruksmötet 1914

… fanns också Ida Jacobsson från Hemmestorp och hon var där som utställare ”af äldre hemslöjd”. Kanske fanns Idas alster i den Historiska utställningen eller i någon av ryggåsstugorna. Vore roligt att se vad hon ställde ut, men som jag tidigare sagt finns inte så mycket bilder från lantbruksmötet 1914. Jag har däremot gott hopp om att få reda på lite mer om Ida och kanske kan jag till och med visa en bild av henne. Vi får se …

Oavsett vilket så får vi väl så här i efterskott gratulera Ida till detta vackra pris, ett diplom, undertecknat på bestyrelsens vägnar av G Sonnerhjelm och C Leuvenius. 

Om året vore 1914

… och jag ville se Trädgårdsfilmen på Calciums biograf vart skulle jag då gå? Vänster eller höger? För jag ”böra” ju se den! Med tanke på att jag aldrig hört talas om denna biograf i samband med Baltiska utställningen så väljer jag höger.

Egentligen vet jag alldeles för lite om Lantbruksmötet/Jubileumslandtbruksmötet som hölls alldeles intill Baltiskan och som öppnades den 15 juni  under högtidliga former i närvaro av kronprins Gustaf Adolf och kronprinsessan Margareta – som därmed återvänt till Malmö efter att ha invigt Baltiska utställningen en månad tidigare. Ett skäl till att Lantbruksmötet har kommit så i skymundan är säkerligen att Baltiskan tog ett stort utrymme, men även på att det är brist på bilder därifrån. Jag har letat och letat efter biografen som visade Trädgårdsfilmen på diverse kartor och bilder och till slut hittade jag Calciumpaviljongen med biograf och i övrigt bra information om mötet med hjälp av Martin Anderssons Försvunna Malmö: Bilder från Lantbruksmötet och Det glömda mötet bakom Baltiskan. 

Väl framme och bänkad undrar jag nu var sjutton filmen tagit vägen …