Malmökvinnor

3294S

… kända såväl som okända genom tiderna, har alla någonting att berätta. Visst blir man väl nyfiken på denna kvinna i en trädgård i Malmö. Vem var hon? Var hon fotograf eller fotograferade hon för nöjes skull och vem kan ha stått framför kameran? Så mycken kvinnohistoria som sitter outforskad i våra gamla album eller ligger i våra lådor. Vi måste plocka fram dem, leta upp dem i arkiven och låta dem berätta …

Foto ur Gunnar Sixtensson bildsamling

4 tankar kring ”Malmökvinnor

 1. Karin Sixtensson

  Det måste vara min danska farmors äldre syster Ellen fotograferad av –
  just min farmor Inger. Hela familjen fotograferade mycket. Det finns oändligt med bilder på familj och vänner i den lilla staden Jyderup på Själland.
  Bilden skulle kunna vara tagen i Pildammskolonin 1926 när hon var på besök.
  ”Måster” Ellen, var en karismatisk kvinna som fick ett äventyrligt och omväxlande liv. Utbildade sig till operasångerska i Köpenhamn där hon träffade Mikael, änkeman och ingenjör vid Store Nordisk Telegrafsällskab. De gifte sig 1914 och tillbringade sin bröllopsresa med att rida – från Peking, utmed kinesiska muren, genom öknar, över floder – till kejsarens palats Jehol- en höjdpunkt på resan. De var ute ca 14 dagar. Allt är bevarat till eftervärlden genom Ellens foton och brev. Fotoutrustningen transporterades, tillsammans med ett badkar och ett enkelt ”campingkök”, i en åsnekärra körd av deras personal. Undrar hur många kvinnor som ställt upp på en sådan bröllopsresa! Ellen och Mikael bodde i Kina på olika platser i över 20 år och var bl a med om japanernas bombning av Shanghai i samband med inbördeskriget i Kina-också det bevarat till eftervärlden genom Ellens foton. Jag hade förmånen att få träffa denna starka, tuffa lady och hon platsar verkligen på denna blogg idag den 8 mars på Internationella Kvinnodagen!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Vilken känsla jag hade! : ) Tusen tack för denna fantastiska berättelse som faktiskt tog oss ända till Kina!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.