Nu är boken här!

på gränsen

Under andra världskriget befann sig Malmö på gränsen mellan krig och fred. De som bodde i staden och de som fick sin tillflykt där minns hur krigsåren påverkade livet och vardagen. Minnena är många. Ockupationen av Danmark och rädslan över att tyskarna skulle komma. Den stora hakkorsflaggan vid tyska konsulatet i Ribershus. Beredskapsgubbar som låg i bunkrar på Limhamnsfältet. Ljudet av dånande luftvärnskanoner och nödlandande flygplan på Bulltofta.  Klänningar av fallskärmssilke och skor av fiskskinn. Kruses dansskola och dans till Harry Arnolds orkester på Amiralen. De danska judarnas flykt över Öresund, motståndsrörelsen och den illegala smugglingen. Mottagandet av de före detta koncentrationslägerfångarna och glädjen över att kriget äntligen tog slut. Om detta och mycket annat berättas i denna bok. Här varvas personliga minnen och fotografier med dokument från arkiven.

Boken är ett resultat av Malmö stadsarkivs minnesinsamling Minns du? Berätta!

Arkivarie Anette Sarnäs och arkivpedagog Karin Sjöberg på Malmö stadsarkiv har initierat och drivit insamlingen samt svarat för urval, faktatexter och redigering.

stadsarkivet bokutdelning
Redaktörer och författare vid gårdagens boksläpp på Malmö Stadsarkiv.

På gränsen mellan krig och fred – en viktig bok med glimtar ur malmöbors liv under tuffa år och berättad med mycket värme finns nu till försäljning i bokgalleriet. Du kan också maila eller beställa via nedanstående kommentarsfält.

2 tankar kring ”Nu är boken här!

 1. Marie Murray Boström

  Jag googlade på Kruses dansskola, som jag gick på i ungdomen.
  Kan ni skicka denna bok till mig?
  Marie Murray Boström
  Box 3362
  53103 Vinninga

  Född 1945 o boken verkar ju vara hur intressant som helst!
  Finns den annars att få tag på i Malmö?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Marie! Det är en mycket intressant bok och jag skickar den gärna till dig efter helgerna på adress du angett. Ha en god fortsättning på julen! Hälsningar Karin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.