Nyapostoliska kyrkan

Nyapostoliska kyrkan/Brf S:t Knut 2013

… var en av finalisterna till Stadsbyggnadspriset 2016 som gjorde mig nyfiken. Alla finalisterna till priset var ju verkligt intressanta och tanken på att de faktiskt hade Malmö Live  som medtävlare gjorde dem inte mindre intressanta. Tvärtom! Körde till Nyapostoliska  kyrkan med tanke om att smygfota lite, men blev snabbt upptäckt och inbjuden i husets gemensamma trädgård. Fick en trevlig pratstund och information om huset av ett ungt par som lät mig fritt ströva omkring och fota. Funderade lite över om man blir så där öppen och meddelsam om man bor i en före detta kyrka, men jag tror att man är nyfiken och öppen av naturen om man bosätter sig här.

Nyapostoliska kyrkan/Brf S:t Knut 2013

Nyapostoliska kyrkan på St Knut, ursprungligen från 1938, har omvandlats till sex stadsradhus i bostadsrättsform. De yttre förändringarna av byggnaden är små, medan en genomgripande inre omdaning har gett genomgående etagelägenheter. Bostäderna, som sinsemellan är olika, karaktäriseras av höga rumshöjder och generösa fönsteröppningar. Egna entréer och uteplatser som vetter mot den gemensamma gården skapar goda förutsättningar för att sociala band knyts mellan de boende. Byggherre är Bo Bra Norden AB Arkitekt: Erséus Arkitekter AB (ombyggnation 2014), Eiler Graebe & Aage Schoug (1938) Färdigställt: 2014 Fastighet: Ollonet 1 Adress: Mäster Henriksgatan 13.

Nyapostoliska kyrkan/Brf S:t Knut 2013

Måste medge att jag inte visste särskilt mycket om Nyapolistiska kyrkan före besöket, men har googlat angående den delen och fått veta att rörelsen växte fram som en missnöjesyttring inom den katolska kyrkan i England under 1830-talet. Kyrkan leddes av apostlar som såg sig kallade av profeter. Än idag leds kyrkan av apostlar, indelade i en hierarki med stamapostlar, distriktsapostlar, distriktsäldstar och evangelister som oftast har andra jobb till vardags. Den Nyapostoliska kyrkan överlåter ansvaret över medlemmarnas handlingar till medlemmarna själva. Varje själ är ansvarig inför Gud för sina gärningar. Jesu Kristi evangelium och de tio budorden ger en klar orientering för den troende själen. Att kyrkan såldes berodde på krympande medlemsantal och församlingen finns idag i mindre lokaler på Södervärn.

na3

Ryktesvägen, från annat håll, har jag hört att man från början tänkte riva den här kyrkan och det vill jag knappt tänka på efter att ha sett resultatet av det motsatta beslutet, att omvandla kyrkan till stadsradhus. Det är bara att gratulera de som bor här och jag kommer gärna tillbaka … om jag får. : )

4 tankar kring ”Nyapostoliska kyrkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.