Om teater i Malmö

… före 1809 då Malmö Teater på Gustav Adolfs torg invigdes och fram till tidigt 1900-tal  visste jag fram till nu inte särskilt mycket, men fick till min hjälp information om detta av Hans Lind på Teatermuseet. Skriften gav mig en fin överblick och jag delar gärna med mig av Malmös Teaterhistoria uppdelad på flera inlägg och försöker hitta lämpliga bilder. Det är läge för en ny kategori: Teatermuseet.

Malmös Teaterhistoria före 1809.

Teater har spelats i Malmö sedan medeltiden – det började med olika kyrkospel i och utanför S:t Petri kyrka på 1300- och 1400-talen där händelser ur bibeln skulle visas. Samtidigt uppträdde olika resande sällskap av gycklare, akrobater och trollkarlar på Malmös dåvarande torg som låg på nuvarande Adelgatan. På 1540-talet flyttades dessa uppträden till det nyanlagda Stortorget. Sedan Rådhuset tillkommit 1546 började man med uppträdanden även i Knutssalen som före ombyggnaden 1815 låg på bottenvåningen. En grupp som också framträdde som skådespelare var djäknarna, eleverna, vid den 1406 öppnade Latinskolan som då låg bredvid kyrkan.

Den danske kunden Christian lV:s kröning 1596 lockade flera tyska och engelska teatersällskap till Köpenhamn och något av dessa lär även ha besökt Malmö. Sedan staden blivit svensk 1658 finns det bevis för att flera tyska trupper spelat i Knutssalen. David Mûhlstreich var den förste teaterdirektören känd till namnet. Under 1700-talet ökade antalet tyska grupper vilken kan avläsas dels i stadens räkenskaper eftersom grupperna fick betala en avgift för att få spela, dels i olika rättegångshandlingar eftersom skådespelarna inte så sällan var inblandade i diverse konflikter, oftast med hyresvärdar och krögare.

Det första svenska teatersällskapet kom 1756 och leddes av Petter Lindahl och han följdes av en trupp ledd av Carl Gottfried Seurerling kallad ’den svenska landsortsteaterns fader’. Han skulle återkomma till Malmö fram till 1793. Andra bemärkta trupper var Det Gemenasiska sällskapet från Göteborg, Andreas Widerbergs (Sveriges första Hamlet), Johan Petterssons och Johan Petter Lindqvists sällskap samt den danska artistfamiljen Price med bland annat Harlekinpantomimer. 

Spelplatsen var Knutssalen fram till 1794, sedan blev det Wetterholtz gård vid Gråbrödersgatan/Norra Vallgatan. Lindqvists sällskap spelade 1798 – 99 i rådman Nordlindhs hus vid Stortorget (nuvarande Berghska huset) som dock Nordlindh sedan behövde för sin nygrundade bank Malmö Diskont. 

Det som spelades var pjäser av Holberg, Molière, Racine, Voltaire, Calderon, Beaumarchais och Shakespeare samt den nye tyske författaren August von Kotzebue vars pjäser skulle göra succé på 1800-talet. Men även svenska stycken spelades, skrivna till exempel av Didrik Gabriel Björn, Carl Envallsson och Gustav lll.

Fortsättning följer …

6 tankar kring ”Om teater i Malmö

 1. Eric von Gertten

  Spännande del av Malmös historia! Var det i Knutssalen i Rådhuset man spelade för flytten till hörnet Gråbrödersgatan Norra Vallgatan.

  Ett intressant sammanträffande då det ju fanns en Knutssal Hörnet Gråbrödersgatan Västergatan
  Eric

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   En intressant fråga som jag nog får skicka vidare till Hans Lind på Teatermuseet. Om inte han vet, så vet ingen … /Karin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.