Kategoriarkiv: Teatermuseet i Malmö

Om teater i Malmö /2

Att skriva om Malmös teaterhistoria runt år 1800 går inte utan att nämna Gustav lV Adolf, Carl Magnus Nordlindh och Anders Sundström. Jag  citerar nu vad Teatermuseets Hans Lind berättar om dessa tre herrar och deras inblandning i det som år 1809 kom att bli Malmö Teater på Gustav Adolfs torg. 


Porträtt av Gustav lV Adolf från kuppåret 1809 av Per Krafft d.y. 

Gustav lV Adolf (1778 – 1837) 

Kung av Sverige 1790 – 1809. Son till Gustav lll och Sofia Magdalena. Blev kung vid 13 års ålder efter mordet på fadern. Farbrodern, hertig Karl, ledde en förmyndarregering till 1796. Gustav lV besökte Malmö några gånger i början av 1800-talet eftersom han ville vara nära de stora krigshändelserna i Europa då han inbillade sig att det fanns en stor roll för honom att spela där. Dessutom trivdes han inte alls i Stockholm. Var han inte i Malmö så vistades han i Svenska Pommern eller på Bäckaskogs slott. Under tiden den 11 november 1806 – 11 maj 1807 bodde han och drottning Fredrika permanent i Malmö – i det Nordlindhska huset vid Stortorget, nuv. Berghska huset. Kungen intresserade sig mycket för Malmö och skall ha medverkat till en utbyggnad av hamnen vilket även skulle innefatta anläggandet av en marinbas i nuv. Kungsparken. Det ryktades även att kungen ville göra Malmö till reservhuvudstad och detta inspirerade stadens styresmän bl.a. till anläggandet av två nya stora torg, Gustav Adolfs torg och Drottningtorget (Fredrikas torg). Vid Gustav Adolfs torg planerades både för ett kungligt residens och andra regeringsbyggnader samt en teater som skulle ersätta den av kungen 1806 stängda Operan i Stockholm. Teatern var det enda som blev verklighet – men då var kungen borta. Efter förlusten av Finland blev han avsatt efter en kupp på våren 1809. Han dog i landsflykt i Schweiz. 


Carl Magnus Nordlindh efter en gouache av C G Gillberg.

Carl Magnus Nordlinh (1768 – 1825) 

Nordlindh var född i Söderköping och kom till Malmö 1783 som handelsbiträde hos Peter Bager. I september 1791 vann han burskap som handelsman i Malmö och han blev snabb en av de rikaste affärsmännen i stan. Sina pengar tjänade han som spannmålshandlare, redare, delägare i sillsalterier och trankokerier samt genom fastighetsaffärer. Han blev vald till rådman 1798, riksdagsman 1800 och borgmästare 1803. Samma år grundade han Malmös första bank, Diskonten. Denna användes sedan för att finansiera några stora projekt som Nordlindh och andra vurmade för: Nedrivandet av fästningsvallarna och anläggandet av nya kanaler runt staden. Nordlindh grundade ett speciellt bolag 1805 som tog sin an detta projekt och fortsatte att anlägga två nya torg uppkallade efter kungen och drottningen. Kungaparets vistelse i Malmö 1806-07, då de bodde i Nordlindhs hus, inspirerade också till stora tankar om Malmö som en framtida huvudstad. Kungen hade 1806 låtit stänga Operan i Stockholm och den teaterintresserade Nordlindh, som 1798-99 hade upplåtit sitt hus vid Stortorget som teater, tyckte att ersättaren skulle byggas i Malmö. Teatern vid Grynbodgatan dög inte i en kunglig huvudstad. Ett särskilt teater – och värdshusbolag grundades 1807 och ett nytt hus uppfördes 1807 – 09 vid det nya Gustav Adolfs torg. Sedan stod Nordlindh bakom ombyggnaden av rådhuset 1812  0150 14 innan det sakta började gå neråt i karriären. Konkursen för Malmö Diskont, som även drabbade teaterbolaget, innebar slutet för Nordlindh. Han häktade och dömdes till avsättning. Nordlindh bodde i nuvarande Berhska huset vid Stortorget och lät 1798 dessutom bygga Rönneholms gård i nuvarande Rönneholmsparken.

Anders Sundström (1777 – 1813)

Anders Sundström som inte kan vara med på bild var: Arkitekt och byggmästare. Född i Nyköping , mästare i Linköping 1798, där han bl.a. ritade ett teaterhus 1806 (rivet 1902) och senare hovarkitekt – och byggmästare vid Stockholms slott. Kom till Malmö där han fick i uppdrag att rita det nya teaterhuset. Länsbyggmästare i Malmöhus län 1811. Arkitekt till ombyggnaden av Malmö rådhus 1812 – 14.

Här ovan en av de äldsta bilderna av Malmö Teater på Gustav Adolfs torg tecknad av kammarherre Per Benjamin Sandels ca 1840. Teateringången ses till vänster. Den välvda porten med passagen till gården försvann 1846-1847. I fonden syns Södergatan.

Fortsättning följer och det kommer då att handla om en annan kung, Oscar l, på Malmö Teater den 7 juli 1848. Vidare kommer det att handla om affischsamlingen, biljettförsäljning, teaterns publik och kanske lite om dåtida gatubelysning.

Tidigare inlägg om teater i Malmö och Teatermuseet hittar du här: Teatermuseet.

Om teater i Malmö

… före 1809 då Malmö Teater på Gustav Adolfs torg invigdes och fram till tidigt 1900-tal  visste jag fram till nu inte särskilt mycket, men fick till min hjälp information om detta av Hans Lind på Teatermuseet. Skriften gav mig en fin överblick och jag delar gärna med mig av Malmös Teaterhistoria uppdelad på flera inlägg och försöker hitta lämpliga bilder. Det är läge för en ny kategori: Teatermuseet.

Malmös Teaterhistoria före 1809.

Teater har spelats i Malmö sedan medeltiden – det började med olika kyrkospel i och utanför S:t Petri kyrka på 1300- och 1400-talen där händelser ur bibeln skulle visas. Samtidigt uppträdde olika resande sällskap av gycklare, akrobater och trollkarlar på Malmös dåvarande torg som låg på nuvarande Adelgatan. På 1540-talet flyttades dessa uppträden till det nyanlagda Stortorget. Sedan Rådhuset tillkommit 1546 började man med uppträdanden även i Knutssalen som före ombyggnaden 1815 låg på bottenvåningen. En grupp som också framträdde som skådespelare var djäknarna, eleverna, vid den 1406 öppnade Latinskolan som då låg bredvid kyrkan.

Den danske kunden Christian lV:s kröning 1596 lockade flera tyska och engelska teatersällskap till Köpenhamn och något av dessa lär även ha besökt Malmö. Sedan staden blivit svensk 1658 finns det bevis för att flera tyska trupper spelat i Knutssalen. David Mûhlstreich var den förste teaterdirektören känd till namnet. Under 1700-talet ökade antalet tyska grupper vilken kan avläsas dels i stadens räkenskaper eftersom grupperna fick betala en avgift för att få spela, dels i olika rättegångshandlingar eftersom skådespelarna inte så sällan var inblandade i diverse konflikter, oftast med hyresvärdar och krögare.

Det första svenska teatersällskapet kom 1756 och leddes av Petter Lindahl och han följdes av en trupp ledd av Carl Gottfried Seurerling kallad ‘den svenska landsortsteaterns fader’. Han skulle återkomma till Malmö fram till 1793. Andra bemärkta trupper var Det Gemenasiska sällskapet från Göteborg, Andreas Widerbergs (Sveriges första Hamlet), Johan Petterssons och Johan Petter Lindqvists sällskap samt den danska artistfamiljen Price med bland annat Harlekinpantomimer. 

Spelplatsen var Knutssalen fram till 1794, sedan blev det Wetterholtz gård vid Gråbrödersgatan/Norra Vallgatan. Lindqvists sällskap spelade 1798 – 99 i rådman Nordlindhs hus vid Stortorget (nuvarande Berghska huset) som dock Nordlindh sedan behövde för sin nygrundade bank Malmö Diskont. 

Det som spelades var pjäser av Holberg, Molière, Racine, Voltaire, Calderon, Beaumarchais och Shakespeare samt den nye tyske författaren August von Kotzebue vars pjäser skulle göra succé på 1800-talet. Men även svenska stycken spelades, skrivna till exempel av Didrik Gabriel Björn, Carl Envallsson och Gustav lll.

Fortsättning följer …

La Nilsson – en svensk världssopran

… skulle den 17 maj i år ha fyllt hundra år. Det uppmärksammar Teatermuseet i Malmö med en utställning om henne som visar bilder från hennes världsomfattande karriär som operasångerska. Birgit Nilsson har framträtt på 44 opera- konsert- och teaterscener i Sverige och sjungit på operahus i hela världen. Utställningen som startar den 28 april kommer att pågå till och med den 17 juni 2018.

Magda Molin & Alice Stridh

Teatermuseet i Malmö visar upp en ny utställning som visar originalfoton av två fotografer, Magda Molin & Alice Stridh, som båda var verksamma som teaterfotografer på Malmö Stadsteater (nuvarande Malmö Opera), Magda under 40-talet och Alice under 50-och 60-talen.

Magda Molin utbildade sig till fotograf i Borås och Stockholm. Hon öppnade sin första fotoateljé i Malmö 1938 men när andra världskriget drog med sig allmän otrygghet tackade hon ja till erbjudandet att bli chef för Polyfoto. Magda undervisade personalen i teknik och belysning och höll kurser för Polyfoto-fotografer från hela landet. 1945 blev hon Malmö Stadsteaters fotograf och hade en ateljé ovanför stora scenen. Efter fyra år, mer än 600 bilder från över 40 uppsättningar, slutade hon på grund av dålig hälsa. Teaterfototekniken präglas av Magdas uttrycksfulla foton av hög teknisk kvalitet.

Alice Stridh arbetade som påkläderska på Malmö Stadsteater men hade i källaren en liten skrubb där hon mer eller mindre i hemlighet framkallade foton hon tagit av skådespelare och dansare. Teaterns konstnärlige ledare Ingmar Bergman fick syn på ett av hennes skådespelarporträtt och gjorde henne till teaterns officiella fotograf. I början av 60-talet startade hon en ny karriär som frilansfotograf med egen ateljé i Malmö. Många modereportage, hemma-hos reportage och äventyrliga resereportage blev det.

Utställningen startar den 20 januari och pågår till och med den 8 april 2018.

Samtidigt visas i museets galleria De gyllene åren på Kronprinsen, klassiska affischer från varité- och showtiden på Kronprinsen i början av 70-talet.

Teatermuseet som ligger på Kalendegatan 5C har öppet torsdag till och med söndag mellan 13.00 och 16.00.

Mer om Malmös teatermuseum hittar du här: Teatermuseet – Scen- och manegekonst.