Ordning och reda

 


Östra Förstadsskolan/Rörsjöskolan cirka 1900

Har inte haft riktigt klart för mig hur Rörsjöskolan och Östra Förstadsskolan egentligen hänger ihop, men med  hjälp av Victor Roikjers intressanta bild av Rörsjöskolan som inspiration försöker jag råda bot på det. 

Riksarkivet berättar Rörsjöskolans historia så här:

”Rörsjöskolan började 1878 i en egen byggnad vid Föreningsgatan. Verksamheten var från början sammanflätad med Östra Förstadsskolan, vilken startade 1858, så till vida att undervisningen bedrevs med särskilda klasser för pojkar och flickor. Pojkklasserna gick i Rörsjöskolan och flickklasserna i Östra Förstadsskolan. 1899 uppfördes en ny byggnad för Östra Förstadsskolan på samma tomt som Rörsjöskolan låg på.”

Det innebär att den byggnad vi ser på bilden ovan föreställer Östra Förstadsskolan. Förstorar jag upp bilden ser jag att det står ”Anno Folkskola 1899” på byggnaden. Läser jag sedan lite längre ner i Riksarkivets text förstår jag bättre … tror jag! ”Från 1 januari 1912 fram till och med läsåret 1940/41 sorterade Rörsjöskolan under och benämndes också Östra Förstadsskolan. Därefter uppstår den på nytt som Rörsjöskolan.” 

Östra Förstadsskolan måste då ha varit skolan nedan som startade 1858 och, så vitt jag minns, revs för tjugo eller trettio år sedan. 

Nu saknar jag bild på ”Rörsjöskolan som började 1878 i en egen byggnad vid Föreningsgatan”. Nä, det här stämmer inte riktigt så inlägget är inte i hamn än …

Efter att ha letat i Sydsvenskans Försvunna Malmö och med hjälp av Leif Rasmusson kommentar om att det fanns en folkskola på Värnhem utsatt på en dåtida Malmökarta förstår jag att det fanns tre Östra Förstadsskolor. Skulle just skriva att nu haltar årtalet ”1878”, men ser nu att det ändrats till ”Malmö Östra Förstadsskolan startade verksamheten som folkskola år 1858 i lokaler belägna i hörnet av Föreningsgatan och Sallerupsvägen.” 

Jag är ändå inte riktigt nöjd! Jag hittar inte skolbyggnaden i brandförsäkringsbrev från den tiden, däremot hittar jag ett sådant brev gällande Östra skolan på Norregatan som är daterat år 1858. Håller tyst tills jag hittat hittat en bild på skolan som även 1904-års Malmökarta  nedan påstår låg vid Värnhem. Oavsett vilket kommer jag vid tillfälle att börja om från början eftersom felaktigheter i slutändan alltid hinner upp mig. Gör om och gör rätt – om jag nu haft fel … ; ) 

2 tankar kring ”Ordning och reda

 1. Leif Rasmusson

  Hej!

  På en karta från 1890 finns det en Östra Förstadsskolan på tomten där AG-huset ligger mellan Sallerupsvägen och Föreningsgatan , det är kanske den som är från 1858. Sidan om den ligger Östra Småbarnsskolan längre ner på Föreningsgatan.

  Den skolan på bilden som det står Folkskola på kallas på kartan från för Folkskolan vid Rörsjön , då är det kanske den som är från 1878.

  Hälsningar Leif Rasmusson

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Leif! Håller just på med detta och misstänker nu att Riksarkivet rört ihop Östra Förstadsskolan med Östra skolan på Norregatan som stod färdig 1858, men har du hittat en Östra Förstadsskola på AG-tomten måste jag ju titta på den. 🙂 Tack för att du hörde av dig!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.