Påve Franciskus

Malmö Latinskolas gamla aula

… kommer den 31 oktober till Sverige när Vatikanen och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationens 500-årsminne i Lunds domkyrka. Dagen fortsätter med ett stort event på Malmö arena som särskilt riktar sig till unga och det får mig att tänka på när Latinskolans då nästan hundraåriga aula stängdes 1989 på grund av rasrisk. Väggarna hade spruckit och bitar av taket trillat ner. Kommunen kunde inte mer än renovera det nödvändigaste så eleverna startade en egen insamling och aulakommitténs ordförande Tobias Billström skrev till påven Johannes Paulus ll och bad om hjälp. Att man skrev till påven berodde klart på att Latinskolan en gång i tiden godkändes av Vatikanen och fick sin välsignelse av Innocentius den Vll. Ett brev på latin skickades iväg och svaret, en hälsning och 10 000 dollar, lät inte vänta på sig.

Latinskolans gamla aula

När klass H3a åkte på skolresa till Rom passade de naturligtvis inför detta på att begära audiens hos påven och i maj 1992 steg eleverna och deras latinlärare, lektor Carl Gustaf Undhagen in i den stora audienssalen som rymde 3000 personer. Påven höll ett litet tal och lektorn tackade på latin. Sedan blev gruppen välsignad.

Malmö Latinskola H3a
© L’osservatore Romano Citta del Vaticano Servizio Fotografico Arturo Mari

Att jag minns detta väldigt tydligt beror på att en av eleverna/resenärerna var min yngsta dotter och jag minns att hon beskrev påven som mysig. Varken dottern eller hennes klasskamrater hade något ont att säga om en vecka i Rom heller …

Senast jag besökte Latinskolan var 1992, men idag fick jag tillträde till aulan igen och som ni ser på dagens två bilder kan man väl inte annat än tacka för påvens bidrag. Mer om Malmö Latinskola kommer i framtida inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.