Rutger

HMS Drottning Victoria

… ett vykortsvittne som berättar!

H.M. Drottning Victoria d. 16. 4. 21
Kära Gustaf!
Tack för brev och vykort! – Jag är nu i Carlskrona. Vi ligger i docka ty ena högtryckskabinen är skadad. I början på veckan provsköto vi 28-or och 15 cm. kan. Högst intressant! Skeppet höll, men en del småraketer gingo sönder! Vid högsta elevation försvann skottet bortom horisonten! Jag fick en kavaj söndersliten av lufttrycket då jag stod lite grann framför en 15 cm kan.
Trevliga leksaker! Hälsningar Rutger

Fotovykortet ovan visar pansarskeppet HMS Drottning Victoria i Malmö hamn. Tänk er att ni står vid Ångfärjestationen och blickar mot Strandpaviljongen som ligger till vänster i bild. Fartyget som byggdes på Götaverken sjösattes 1917 och togs i tjänst 1921, samma år som vykortet är daterat.

Ombord på fartyget fanns under en viss tid skeppshunden Nicke, en släthårig foxterrier, som lär ha haft en specialsydd sjömanskostym och egen tjänstgöringsbok.  Det sägs framgå av skeppshandlingarna att Nicke mönstrade ombord den 1 januari 1940 som sjöman med skeppsnummer 900. Nicke utnämndes senare till korpral, och befordran till furir följde därefter enligt skeppsorder av den 31 oktober 1943. Nicke fanns kvar på fartyget åtminstone till augusti 1946, men den lille furirens vidare öden och äventyr efter detta datum är okända. Att HMS Drottning Victoria togs ur bruk 1957 är däremot känt.

HMS Drottning Victoria

Fler vykortsvittne som kan berätta finns i Den Bildens bokgalleri :
Annorlunda Malmöhistoria – Vykortsvittnen berättar
Författare: Rickard Bengtsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.