”Since 1857”

Besökte nyligen en vintagebutik och kunde självklart inte låta bli att föreviga kappan som hängde där och flirtade med ett stycke Malmöhistoria på etikett. Gick hem och letade i Malmöföretagen – förr och nu av Rikard Smitt och hittade i mycket stora drag följande om Fougstedt & Co Kappfabrik:

Det var i april 1857 som Carl August Fougstedt slog upp dörrarna till sin nyöppnade butik på Stortorget i Malmö. Han sålde klädestyger till traktens skräddare och andra sykunniga Malmöbor. Verksamheten utvidgades och kom med tiden även att omfatta betydande engrosförsäljning av klädesvaror, fodersaker och andra skrädderiartiklar. Kring förra sekelskiftet startade företaget också tillverkning av pälsvaror i egna lokaler vid Tegelgårdsgatan och blev i början av 1900-talet ett av de ledande konfektionsföretagen i Malmö. 

Kort efter första världskriget drabbades Fougstedts av den då rådande konfektionskrisen och försattes 1926 i konkurs. Företaget reorganiserades och fortsatte verksamheten under namnet Fougstedts Klädes & Konfektions AB. Det blev tävling med Moresco om att inta förstaplatsen bland stadens konfektionsföretag, och bakom fasaden mot Stortorget växte en modern konfektionsfabrik upp. Till slut blev ändå lokalerna för trånga och företaget flyttade därför verksamheten till en ny fabrik i Höör. När företaget nådde sin höjdpunkt fanns över 500 personer anställda i bolagets olika verksamheter, men precis som för andra i textilbranschen drabbades företaget på 50-talet av den begynnande tekokrisen och importen av billiga kappor slog hårt mot företagets lönsamhet. Med hjälp av neddragningar av verksamheten och personalinskränkningar överlevde företaget fram till 1968 då nedläggningen blev ett faktum.

Tillbaka till kappan! Jag funderar över när den kan ha tillverkats. Det kan väl knappast vara 30-tal? Nej, jag säger sent 50-tal eller kanske till och med tidigt 60-tal så får etiketten i ryggen säga vad den vill … Höör till trots, tror jag att Malmö Sweden följde företaget till the bitter end.


Fougstedt & Co Kappfabrik på Stortorget cirka 1900. Fotograf troligtvis C W Roikjer.

4 tankar kring ””Since 1857”

 1. Karin Sixtensson

  Känns som om det är rätt tippat med årtalet på kappan. Kommer så väl ihåg affären.
  Var ofta där med mim mamma på 60-talet. Minns också att Staffan Tappers mamma, Karin tror jag att hon hette, var en mycket vänlig och duktig försäljerska i butiken.
  Trevlig läsning!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack Karin! Tyvärr minns jag inte affären, men jag har ett svagt minne av att ha haft en kappa märkt ”Fougett” och jag tror att den härstammande från Fougstedts. ”Vänlig och duktig försäljerska” hette självklart Karin. 😉

   Svara
 2. Margareta Hardeborn

  Fann en Fougstedskappa på Österlen, förmodligen oanvänd. Jag synar sömmar, foder, tygkvalitet. Allt av ypperst kvalitet. Varför försvann denna kvalitetsprodukt undrar man stillsamt…

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Konkurrensen blev för hård … Köpte du kappan? I så fall får du gärna skicka bild på fyndet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.