Strandpaviljongen

Strandpaviljongen

Under årens lopp har jag sett många bilder på Strandpaviljongen, men den här tar nog priset! Far och son beundrar utsikten och jag tror det är omkring 1920. Sonen verkar kanske vara mera intresserad av något annat … kameran kanske? ; )

Strandpaviljongen kom till på grund av att en grupp medborgare, med C. M. Frick, Gottfrid Beijer och R. F. Berg i spetsen, i början av 1890-talet beklagade att staden helt och hållet var skild från öppet vatten. Beroende på järnvägarnas framdragning fanns ”ingen mera trevnad kvar än en promenad i den belamrade hamnen” och för att råda bot på detta sköt denna grupp samman pengar till en strandpaviljong med värdshusrörelse. Byggnaden, med luftig tilltalande trästil, skulle förbindas med staden genom spårvägens sträckning dit. Hamndirektionen beviljade gruppens ansökan om upplåtelse av mark för uppförande av en strandpaviljong i ”nordöstra knäet af östra Skeppsbron”. Strandpaviljongen som uppfördes av Malmö Snickerifabrik invigdes den 17 juni 1896, samma år som Malmö stod värd för den Nordiska Industri- och Slöjdutställningen.

När ångfärjetrafiken till Köpenhamn påbörjades blev det nödvändigt att skära av landtungan som Strandpaviljongen låg på och man inrättade därför en under sommaren regelbunden, av hamnen skött, ångslupsförbindelse – Hamnfärjan 1 och Hamnfärjan 2 – mellan staden å ena sidan och paviljongen och kallbadhuset å andra sidan.

Strandpaviljongen blev ett mycket populärt och välbesökt ställe under sommarkvällarna och det hölls även större festligheter här, ”såsom i all synnerhet när Hamninrättningen själv velat med lunch fira ett mera betydande antal gäster, senast sålunda vid besöket av riksdagens ledamöter sommaren 1913”.

Andra världskriget blev slutet för Strandpaviljongen. Vid krigsutbrottet 1939 blev restaurangen militärförläggning och hela området avspärrades. Strandpaviljongen återuppstod aldrig efter detta och efter några år i förfall revs den 1950. År 1958 öppnades en ny restaurang – Nya Strandpaviljongen. Denna paviljong byggdes där Malmö Yachtklubb hade sitt första klubbhus, strax bakom den gamla Strandpaviljongen. När lustbåtshamnen fylldes igen 1961 fick Nya Strandpaviljongen stänga och flyttas till den plats där den ligger idag och byggas om. Den fick namnet Hamnpaviljongen och öppnade 1962 och drevs som restaurang fram till 1996. Vissa delar av denna paviljong härstammar från gamla Strandpaviljongen. Efter 1996 har det inte varit någon större aktivitet i huset.

Mer om Strandpaviljongen kan du läsa i Martin Anderssons artikelsserie i Sydsvenskan om Försvunna Malmö –  När Malmö närmade sig havet och Hamnpaviljongen igen.

Foto Inger Sixtensson

4 tankar kring ”Strandpaviljongen

 1. Gunilla Thydell

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja korrigera historien lite på slutet, eftersom jag själv var med på den här tiden. Malmö Yacht Klubb byggde sitt klubbhus år 1939 och det invigdes med pompa och ståt. Området här nere var inte helt avspärrat, men de som tillhörde klubben hade passerkort och det fanns väldigt många båtar här nere även under kriget. Jag har en film som visar det. 1958 flyttade MYK till Limhamn och klubbhuset såldes till Malmö Bogser AB. Man valde då att öppna en restaurang här och döpte om klubbhuset till Nya Strandpaviljongen. Efter två år beslutades att fylla igen lustbåtshamnen och klubbhuset flyttades till den plats det står på än i dag. 1962 blev det ny restauranverksamhet här ute och då döptes klubbhuset om till Hamnpaviljongen. Alltså, här byggdes ingen ny paviljong 1958! Jag har gjort ett bildspel om hela klubbhusets historia om någon skulle vara intresserad.
  Vänlig hälsning

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej! Tack för ditt inlägg! Ska fräscha upp minnet kring detta inlägg, men lägger in din intressanta kommentar så att alla kan läsa den. Återkommer! Vänlig hälsning

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.