Uppfordrande

3234S-R

… är kvinnans blick och jag känner mig träffad. Den här bilden har flera gånger stoppats längre ner i bildhögen och fått vänta länge på sin tur att komma in i bildgalleriet. Sorg är väl det första man tänker på här och det är ju något man gärna vill förneka i vårt moderna samhälle. Tänker att dåtida sorgeritualer, som till exempel att bära slöja, sorgband eller att strö grankvistar utanför huset när någon gått bort, påminde om att förluster och sorg var en del av livet.  Det fanns klart baksidor av detta också, som tvånget att behöva gå sorgklädd i längre tid om man nu inte kände sorg. Ämnet kräver mer tid och omsorg än ett blogginlägg, men vi kan väl vara överens om att fotografier av sorgeyttringar är ovanliga idag. Tycker nog att kvinnans anletsdrag mjuknat lite nu. Kanske mina också …

Jag funderar över var den lilla familjen står och kommer fram till att det måste vara vid MAB:s fabriksbyggnader som låg på dåvarande Trelleborgsvägen idag, idag Per Albin Hanssons väg. Dessa byggnader uppfördes i slutet av 1890-talet och verksamheten (bomullsspinneri med väveriverksamhet) kom igång 1899. Idag har vi här Mobilia, ett helt kvarter med handel, bostäder och restauranger. Gammal arkitektur har varvats med ny, men för att hitta den gamla bör man gå in i köpcentrat. Att shoppa loss är ju ett av dagens alternativ till att fundera över livets stora frågor …  ; )

Fotot ur Gunnar Sixtenssons bildsamling är taget omkring 1920

4 tankar kring ”Uppfordrande

 1. Karin Sixtensson

  Fantastiskt formulerat! Sorgen är antingen efter farmors far, som dog 1/6 1920 eller efter hennes mor som dog året efter, den 9/9 1921.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack Karin! Det är en fantastisk bild på flera olika sätt och man kan inte annat än stanna upp inför den.

   Svara
 2. christina berglund

  Hej!
  Jag heter Christina Berglund och bor i Habo utanför Jönköping. Just nu håller jag på med att skriva en bok om Svenska utombordsmotortillverkare och svenska utombordares historia. Nu har jag stött på en ”svår nöt att knäcka”. I början av 1900-talet fanns en fabrik i Malmö som hette ”MAC”, har du någon aning om var den låg eller annan information du kan dela med dig om detta företag?
  Med vänlig hälsning
  Christina Berglund

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Christina! Ska undersöka det och jag ska gå till Stadsarkivet endera dagen i ett annat ärende och kikar då efter ”MAC” på samma gång. Återkommer till dig! Vänligen Karin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.