Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /3

Så fortsätter Arthur att berätta om hur han spenderade resten av söndagen den 3 november 1907.

”När jag så varit o spisadt frukost o varit hemma en stund, gick jag ut på stan för att gjöra mej lite bekant med den. När jag väl hunnit ut på gatan mötte jag en arbetskamrat från Göteborg Alfred Strömbom, han arbetar på Kefvlinge skofabrik, han hade kommit in till Malmö för att se på stan, det var något mera storstadsmässigt än Kefvlinge som endast är en liten by. Träffas kanske i kväll vid stationen han skall fara hem. kl. 7.50.”


Gustav Adolfs torg i början av 1900-talet Fotograf Leon Fagercrantz

”Så har jag varit på Biografen Biorama här finns flera biografer än i Gbg. Biorama är den snyggaste, den är mycke snyggare än någon hemma, orkestermusik är det på de största utaf dem.”


Biorama på Södergatan 3 (tidigare nummer 9) som blev den första biograf som ritades för ändamålet och öppnades vid samma tid som Arthur anlände till Malmö.

Bioramas salong med väggmålningar efter J.E. Kocks skisser.

”På kvällen var jag och min värd ute och såg oss omkring lite. Jag var inne och såg biljard spelas för första gången här finns nästan biljard på varje ölhall.”


Ölhall på hörnet Jerusalemsgatan 2 och Stora Kvarngatan 51 cirka 1900

Arthur som verkar att vara en vetgirig man berättar inget om den då, 1907, nyligen elektrifierade spårvagnen i Malmö, men eftersom elektrifierad spårvagn funnits i Göteborg sedan 1902 var han kanske inte särskilt imponerad. Jag är nyfiken på vad han såg på Biorama, men tyvärr har jag inte via gamla tidningar eller annat kunnat få fram den uppgiften. Bilderna från Biorama är i alla fall hämtade ur ”Bio i Malmö”, skriven av Uffe Stauslund och utgiven på Corona förlag 2001.

I nästa avsnitt ”börjas slitet i vanlig tid” …

Tidigare inlägg ur dagboken hittar du här: Ur Arthur Grönsterwalls dagbok.

2 tankar kring ”Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.