Ur Arthur Grönsterwalls dagbok /4

Ny arbetsvecka för Arthur som trots slitet orkar använda sin fritid på ett varierat sätt:

”Måndagen 4 Nov. Nu börjas slitet i vanlig tid, i dag på middagen har jag varit inne på kontoret och fått mina respengar 7.20. Jag har sagt till Direktören att jag ville ha betalt för resan hit och det fick jag också. I kväll betalde jag på spisstället för maten nästa vecka 8 kr.

Tisdagen 5. nov.

Onsdagen den 6. nov. Gustaf Adolfsminnet firas inte så mycke här i stan som hemma.

”I kväll har jag varit i Folkets Hus på en föreläsning af Dosent Bengt Lidforss, om Sanning och villfarelse i Häckels Naturfilosofi.”


Folkets hus och Arbetets redaktion på Skolgatan år 1901. Fotograf C.W. Roikjer

”Torsdagen 7. nov. I kväll har jag varit på det första fackföreningsmötet, Skofabriksarbetares.

Fredagen 8. nov. Har i dag fått min första hela aflöning 22.kr: Köpt en blå arbetsrock på beställning. 5.kr. På kvällen varit på Hippodromen och sett Sandbergska Operettsällskapet spela ’Jungfrun från Orleans’.”


Hippodromen på Kalendegatan i början av 1900-talet Fotograf C.W. Roikjer

Efter långa och säkert slitsamma arbetsdagar kan man ju knappast påstå att Arthur på sin fritid valde ”lättare” föredrag och underhållning.

Tänker att han förväntat sig att firandet av Gustav Adolfsdagen skulle vara som i det han kallar ”hemma”, alltså Göteborg. Det blev inget av med det i Malmö år 1907. Om föreställningen ”Jungfrun från Orleans” (Jeanne D’arc) och Sandbergska teatersällskapet på Hipp har jag dessvärre inte hittat något, men det kanske dyker upp  med tiden. Ska också ställa frågan till Teatermuseet som ligger mitt emot Hipp på Kalendegatan. Det inte Teatermuseet vet om teater och teatersällskap är inte värt att veta.

Fortsättning följer och jag kan lova det kommer att bli mera bio och teater! Kneget på Skofabriken verkar vara en bisak i Arhurs liv. Sannerligen en intressant person!

Tidigare avsnitt ur Arthurs dagbok hittar du här: Ur Arthur Grönsterwalls dagbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.