Varje ansikte har ett namn

dok-ansiktenamn-04-jpg

Det är en ovanlig blandning av överlevande som står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är de överlevande från de tyska koncentrationslägren och alla är de förenade i frihetens ögonblick.

Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången. De återupplever känslorna av lycka, men också förvirringen och osäkerheten.

I denna dokumentär följer Magnus Gertten upp det arbete han påbörjade med Hoppets hamn från 2011. Han har genom en omfattande research lyckats sätta namn på många av de okända ansikten som syns i filmen från 1945. Ett av namnen är Bernhard Kempler som var nio år när han kom till Malmö. Han överlevde kriget genom att klä ut sig till flicka.

Svensk dokumentär från 2015 av Magnus Gertten. Foto: Adam Makarenko, Caroline Troedsson med flera. Klippning: Jesper Osmund. Engelsk titel: Every face has a name.

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 23 apr 2015 kl 20.00 
SVT2 Lördag 25 apr 2015 kl 16.40
SVT2 Söndag 26 apr 2015 kl 23.55

 

3 tankar kring ”Varje ansikte har ett namn

  1. asand

    ..men jag kommer att titta på det här programmet:-) . Såg att det var igår, men var tvungen att jobba istället;-)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.