Cecilia Ahlström /6


Majorsgatans södra del sedd från Föreningsgatan cirka 1900.

Året är 1877 och Cecilia första adress i Malmö blev Majorsgatan 8 där hon också fick sin första anställning som piga hos mejeribokhållare Laurentius Petersson och hans fru Maria Sofia och deras åtta barn. Huset låg i kvarteret Brita och det ligger ungefär mitt i husraden på höger sida i bild … eller är bilden tagen från Föreningsgatan? Jo, den är faktiskt tagen från Föreningsgatan och därmed är huset svårare att se. Letar fram ännu en bild och nu blir beskrivningen om husets läge rätt.


Majorsgatans norra del i vintertid sedd från Kungsgatan cirka 1900.

Enligt församlingsboken var huset byggt 1876 så hon kom till ett nybyggt hus. Bilden ovan är tagen cirka 1900, men det skedde inga stora förändringar i gatubilden mellan åren 1877 och 1900. I bildfonden ser vi Doffeln, Malmö Yllefabrik, men den hade förstås både hunnit brinna och byggas upp på nytt under de här åren, men det påverkade inte Majorsgatan.

Jag tror inte att arbetet som piga i stan skilde sig nämnvärt från Cecilias tidigare anställningar som piga. Hon fick säkert arbeta hårt från tidig morgon till sena kväll och någon regelbunden ledighet var det oftast inte tal om på den tiden. Hon kom till Majorsgatan i slutet av november 1877 och den första morgonen började hon säkert med att elda i kakelugnarna.

Det tog tid att hitta Cecilias första boende i Malmö eftersom Caroli församling inte noterade var i Malmö hon bosatte sig, men jag hade lite tur.

Jag tittar ut genom fönstret och ser att Cecilia nu kom väldigt nära mig, men det är ändå 141 år emellan oss. 

Fortsättning följer …

Tidigare inlägg hittar du här: Cecilia Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.