En tillbyggnad

… Urbana Hängsel blev vinnare av Stadbyggnadspriset 2015. Tillbyggnaden till den gamla hamnförvaltningen ritad av Harald Boklund, fick priset för byggnadens spännande och väl genomförda gestaltning. Kim Utzon arkitekter har stått för designen i samarbete med Terroir på uppdrag av Malmö stad för World Maritime University. Ett kaxigt, men fint möte mellan gammalt och nytt. Som FN-byggnad är WMU stängd för allmänheten, men den 26 september mellan 10 och 12 har vi chansen att besöka den under guidade turer. Jag såg en interiörbild från byggnaden och tänker sannerligen inte missa tillfället.

554urbana2

Vinnare i klassen bostäder blev Bohus 5, där MKB Fastighets AB är byggherre och Jais Arkitekter ritat huset.

bohus450
Förutom stadsbyggnadspriset uppmärksammades insatser för klimat- och hållbarhetsarbetet i Malmö genom Gröna Lansen-priset och skyltdesign genom Skyltpriset. I år valde även juryn att ge ett hedersomnämnande. Årets Gröna Lans gick till de 12 byggherrar som samarbetat i projektet Fullriggaren i Västra Hamnen: HSB Sundsfastigheter, Haga Gruppen AB, Bengt Nevsten Fastigheter, White Arkitekter, Parkering Malmö, Stena Fastigheter Malmö AB, Nevsten Fastighets AB, Tornahem, Byggvesta, BoTrygg AB, Fastighets AB Briggen och Derome.

554fullriggaren

Årets skyltpris gick till skylten på biograf Panora designad av Folkets Bio Malmö. Biograf Panora i samarbete med Accus och Mastiff Projekt.

panora450
Ett hedersomnämnande fick kvarteret Trevnaden, som är ett samarbete mellan MKB Fastighets AB, Sofielunds kollektivshus och Kanozi Arkitekter.

554trevnaden

Priserna delades ut igår den 15 september under Stadsbyggandets dag som i år arrangerades på Malmö Live. Sedan 1982 delar Malmö stad årligen ut Stadsbyggnadspriset till nyproduktion, ombyggnad eller renovering av ett bostadshus eller en verksamhet som bidragit till att förbättra Malmös stadsmiljö.

Då går vi ut och tittar och tycker! ; )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.