Luktärt och kärleksört

Vi är tillbaka på Potatisåkern och kan konstatera att Malmöborna utöver grönsaker och rotfrukter även erbjöds blommor av olika slag. Här visar Thordis en del av dem. Jag fick tyvärr aldrig tillfälle att träffa Thordis och ställa frågor så jag fick läsa på och vet nu att  luktärtens vilda anmoder upptäcktes 1699 på Sicilien av munken Franciscus Cupani. Han blev så hänförd över den lilla blommans skönhet och doft att han sände fröer till en botanistvän i England. I och med detta blev vildluktärten stammoder till alla de hybrider som under den viktorianska epoken betraktades som ”The Queen of Annuals” – drottningen bland sommarblommor. Bakom luktärterna tycker jag mig se kärleksört, blomman som fick sitt svenska namn eftersom den ansågs kunna spå i kärleksfrågor. Hade jag kunnat gå in i bilden tror jag att jag även skulle hitta flox och borstnejlikor. Jag hade kunnat köpa en härlig handplockad bukett helt utan cellofan och min barndoms somrar vore här!

Tidigare inlägg om Potatisåkern hittar du här: Potatisåkern

Foto: Beryl Wedmo 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.