Kategoriarkiv: Arkivens dag

Gömt eller glömt

… står i fokus på Arkivens dag på Malmö Stadsarkiv den 9 november 2019. Klockan 10 – 15 bjuds det på föredrag, magasinsvisningar och utställning på temat. Själv medverkar jag som föredragshållare kl. 12:00 då jag berättar om min bok, Anna, i skuggan av Alfred, och om forskningen bakom. Det är den tragiska historien om den unga Malmöflickan som blev gömd, glömd och utraderad, men som i boken träder fram ur skuggorna.

Tid igen

…  för Arkivens Dag och årets tema är Synd och Skam.

Skampålar, förbjudet sex, brott och skämmiga sjukdomar. Årets upplaga av Arkivens Dag är en djupdykning i syndens och skammens historia. Låt oss ta er med på en resa bland oönskade barn och förfädernas brottsliga bana. Men också berättelser om historiska händelser som skapat djupa sår i folksjälen. 

Fyra spännande föredrag och lika många chanser till en rundvandring i våra arkiv. Missa inte Arkivens dag på Stadsarkivet den 11 november.

På förekommen anledning vill vi också påpeka att en dag som denna har vi tyvärr inte möjlighet att ta fram originalhandlingar. Har du sådana önskemål är du varmt välkommen en annan dag.

Hela programmet med hålltider finns här: Nyheter Stadsarkivet – Arkivens dag.

Det här vill jag inte missa!

Den 12 november

arkivens-dag

… är det dags för den årliga Arkivens dag. Årets tema är ’Välkommen hem’ och under dagen har du bland annat möjlighet att lyssna på föredrag om folkhemmets kvinnor, IKEAs historia under mitten av 1900-talet. På plats är även släktforskarföreningen och bokbord från Malmö Kulturhistoriska Förening, Historiskan och Kira förlag.

Kl 10.15 Visning Rundvisning i magasinet.

Kl 11:00 Kulturnämndens ordförande Sylvia Björk hälsar välkommen till Arkivens dag.
Föredrag: ’Att skapa ett hem – Folkhemmets kvinnor.’
Eva Bonde är journalist och en av skaparna bakom tidningen Historiskan.

Kl 11.15 Visning – Rundvisning i magasinet.

Kl 11:30 Visning: Staffan Gudmundsson från Stadsarkivet visar och berättar om hur man söker bland fastighetshandlingar.

Kl 12:00 Föredrag: ’En miljon bostäder på tio år…det blir många rum att möblera!’ Tony Nilsson är arkivarie på IKEA och kommer att berätta om IKEAs historia under 1950 –1960.

Kl 13.00: Föredrag: Folkhemmets bostäder i Malmö. Tyke Tykesson är arkitekt och arkitekturhistoriker och arbetar på stadsbyggnadskontoret.

Kl 13.15 Visning – Rundvisning i magasinet.

Kl 13:30 Visning: Staffan Gudmundsson från Stadsarkivet visar och berättar om hur man söker bland fastighetshandlingar.

Kl 14.15 Visning – Rundvisning i magasinet.

Malmö Stadsarkiv hittar du på Bergsgatan 20, mitt emot Kulturhuset Mazetti.

Arkivens dag

för bloggen

… med öppet hus den 14 november på Malmö Stadsarkiv!

Banbrytande Malmökvinnor, hbtq-historia, spritsmugglare och personliga minnen från andra världskriget är några av höjdpunkterna i programmet på Arkivens dag den 14 november.

Under en heldag på Malmö stadsarkiv bjuds det på föredrag, visningar av arkiven, släktforskning och filmvisning utifrån årets tema ’Gränslöst’. Stadsarkivet har öppet hus klockan 10 – 16.

Program Arkivens dag klockan 10 – 16:

11.00 Banbrytande kvinnor
Om kvinnor som på olika sätt utmanat samtidens normer och vägrat låta sig begränsas. Föredrag av Eva Bonde, grundaren av den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan.

12.00 Från undangömd subkultur till öppenhet – Malmö HBTQ-värld i ett historiskt perspektiv.
Adam Katzeff talar utifrån RFSL Malmös pågående arbete med att kartlägga föreningens såväl som Malmös HBTQ-historia.

13.00 Kvinnorna och spriten
En berättelse om smugglardrottningen Johanna Persson och hennes krets i ett föredrag av Johan Lundin, historiker och verksam vid Centrum för Öresundsstudier.

14.00 Tiden är en dröm – del 2
Genom unika arkivfotografier skildrar regissören Jan Lindqvist framväxten av det svenska samhället under åren 1880 –1900. Dagens filmvisning bjuder även på bonusmaterial från år 1900. Kl. 14.00. Biljettkostnad 40 kr. I samarbete med Folkets Bio Malmö. På Biograf Panora.

14.30 Malmö under andra världskriget
Anette Sarnäs och Karin Sjöberg från Malmö stadsarkiv berättar om sin nya bok På gränsen mellan krig och fred, om livet i Malmö under andra världskriget. Upplev Malmöbors personliga minnen och fotografier från krigsåren och ta del av dokument ur arkiven.

10.00 – 16-00 Släktforskning
Medlemmar från Malmö Släktforskarförening och ArkivDigital är på plats och visar hur man släktforskar och berättar om vad som finns tillgängligt digitalt på nätet.

11.15,12.15 och 13.15 Visningar av arkiven
Följ med på en rundvandring i Stadsarkivets magasin.

’Arkivens dag sker i samarbete med Malmö Släktforskarförening, Arkiv Digital, Klubb Maritim Malmö, Malmö Kulturhistoriska Förening, Kira Förlag, Folkets Bio Malmö.’

Stadsarkivet ligger i centrala Malmö på Bergsgatan 20.

Arkivens dag
Arkivens dag är ett årligt återkommande arrangemang som anordnas över hela Norden. I år är temat ’Gränslöst’. Besökare får möta personer som utmanat och passerat gränser, slagits för demokrati, och se hur normerna har sett ut och hur har man behandlat de som inte följt dem.