Om teater i Malmö /2

Att skriva om Malmös teaterhistoria runt år 1800 går inte utan att nämna Gustav lV Adolf, Carl Magnus Nordlindh och Anders Sundström. Jag  citerar nu vad Teatermuseets Hans Lind berättar om dessa tre herrar och deras inblandning i det som år 1809 kom att bli Malmö Teater på Gustav Adolfs torg. 


Porträtt av Gustav lV Adolf från kuppåret 1809 av Per Krafft d.y. 

Gustav lV Adolf (1778 – 1837) 

Kung av Sverige 1790 – 1809. Son till Gustav lll och Sofia Magdalena. Blev kung vid 13 års ålder efter mordet på fadern. Farbrodern, hertig Karl, ledde en förmyndarregering till 1796. Gustav lV besökte Malmö några gånger i början av 1800-talet eftersom han ville vara nära de stora krigshändelserna i Europa då han inbillade sig att det fanns en stor roll för honom att spela där. Dessutom trivdes han inte alls i Stockholm. Var han inte i Malmö så vistades han i Svenska Pommern eller på Bäckaskogs slott. Under tiden den 11 november 1806 – 11 maj 1807 bodde han och drottning Fredrika permanent i Malmö – i det Nordlindhska huset vid Stortorget, nuv. Berghska huset. Kungen intresserade sig mycket för Malmö och skall ha medverkat till en utbyggnad av hamnen vilket även skulle innefatta anläggandet av en marinbas i nuv. Kungsparken. Det ryktades även att kungen ville göra Malmö till reservhuvudstad och detta inspirerade stadens styresmän bl.a. till anläggandet av två nya stora torg, Gustav Adolfs torg och Drottningtorget (Fredrikas torg). Vid Gustav Adolfs torg planerades både för ett kungligt residens och andra regeringsbyggnader samt en teater som skulle ersätta den av kungen 1806 stängda Operan i Stockholm. Teatern var det enda som blev verklighet – men då var kungen borta. Efter förlusten av Finland blev han avsatt efter en kupp på våren 1809. Han dog i landsflykt i Schweiz. 


Carl Magnus Nordlindh efter en gouache av C G Gillberg.

Carl Magnus Nordlinh (1768 – 1825) 

Nordlindh var född i Söderköping och kom till Malmö 1783 som handelsbiträde hos Peter Bager. I september 1791 vann han burskap som handelsman i Malmö och han blev snabb en av de rikaste affärsmännen i stan. Sina pengar tjänade han som spannmålshandlare, redare, delägare i sillsalterier och trankokerier samt genom fastighetsaffärer. Han blev vald till rådman 1798, riksdagsman 1800 och borgmästare 1803. Samma år grundade han Malmös första bank, Diskonten. Denna användes sedan för att finansiera några stora projekt som Nordlindh och andra vurmade för: Nedrivandet av fästningsvallarna och anläggandet av nya kanaler runt staden. Nordlindh grundade ett speciellt bolag 1805 som tog sin an detta projekt och fortsatte att anlägga två nya torg uppkallade efter kungen och drottningen. Kungaparets vistelse i Malmö 1806-07, då de bodde i Nordlindhs hus, inspirerade också till stora tankar om Malmö som en framtida huvudstad. Kungen hade 1806 låtit stänga Operan i Stockholm och den teaterintresserade Nordlindh, som 1798-99 hade upplåtit sitt hus vid Stortorget som teater, tyckte att ersättaren skulle byggas i Malmö. Teatern vid Grynbodgatan dög inte i en kunglig huvudstad. Ett särskilt teater – och värdshusbolag grundades 1807 och ett nytt hus uppfördes 1807 – 09 vid det nya Gustav Adolfs torg. Sedan stod Nordlindh bakom ombyggnaden av rådhuset 1812  0150 14 innan det sakta började gå neråt i karriären. Konkursen för Malmö Diskont, som även drabbade teaterbolaget, innebar slutet för Nordlindh. Han häktade och dömdes till avsättning. Nordlindh bodde i nuvarande Berhska huset vid Stortorget och lät 1798 dessutom bygga Rönneholms gård i nuvarande Rönneholmsparken.

Anders Sundström (1777 – 1813)

Anders Sundström som inte kan vara med på bild var: Arkitekt och byggmästare. Född i Nyköping , mästare i Linköping 1798, där han bl.a. ritade ett teaterhus 1806 (rivet 1902) och senare hovarkitekt – och byggmästare vid Stockholms slott. Kom till Malmö där han fick i uppdrag att rita det nya teaterhuset. Länsbyggmästare i Malmöhus län 1811. Arkitekt till ombyggnaden av Malmö rådhus 1812 – 14.

Här ovan en av de äldsta bilderna av Malmö Teater på Gustav Adolfs torg tecknad av kammarherre Per Benjamin Sandels ca 1840. Teateringången ses till vänster. Den välvda porten med passagen till gården försvann 1846-1847. I fonden syns Södergatan.

Fortsättning följer och det kommer då att handla om en annan kung, Oscar l, på Malmö Teater den 7 juli 1848. Vidare kommer det att handla om affischsamlingen, biljettförsäljning, teaterns publik och kanske lite om dåtida gatubelysning.

Tidigare inlägg om teater i Malmö och Teatermuseet hittar du här: Teatermuseet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.