Something’s coming

… and I feel happy, oh, so happy (rent av pretty) för jag har nu biljett till Malmö Operas uppsättning av Leonard Bernsteins klassiska musikal West Side Story i höst.

https://www.youtube.com/watch?v=RdUzDi-hs-I

Biljetter och mer info hittar du här:
Malmö Opera

De rivaliserande gängen Jets och Sharks slåss om makten på gatorna. Tony och Maria och förälskar sig i varandra. Men Tony tillhör Jets, Maria är syster till ledaren för Sharks… Parets kamp att få älska varandra i en värld full av fördomar, hat och våld är lika hjärtslitande som aktuell. Det blir en fartfylld uppsättning med dans, parkour och hisnande stunts. För nyöversättningen står Jason ”Timbuktu” Diakité.

West Side Story blev den moderna musikalens genombrott. Leonard Bernsteins musik och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömliga musikalpärlor. Handlingen bygger på Shakespeares Romeo och Julia och utspelar sig i gängmiljö på New Yorks västsida i slutet av 1950-talet. Till Malmö Operas uppsättning har scenograf Steffen Aarfing skapat en fantasifull stadsmiljö som fyller upp hela den stora vridscenen.

Musikalen var den första som framhävde dansen som berättande element, bland annat med koreograferade slagsmålsscener. I Malmö har vi lagt mycket krut på att hitta riktigt bra dansare, varav några också bemästrar parkour. Och vi har inte bara en koreograf, utan även en stuntkoordinator.

2018 firas mästerverkets tonsättare Leonard Bernstein med 100-årsjubileum. Hans musik där symfoniska toner blandades med latinska rytmer och jazz, har starka kontraster av våld och ömhet. Jason Diakité gjort en ny översättning. Huvudrollerna Maria och Tony sjungs av operasångerskan Frida Johansson, som härom året gjorde ett starkt porträtt av Gerda i Snödrottningen och musikalartisten Anton Zetterholm som sjöng Raoul, greve de Chagny, i Fantomen på Operan på Cirkus härom året efter stora roller i Tyskland och en hyllad West End-debut.

Det här fick mig att leta upp den gamla LP:n som släpptes 1961, samma år som filmen hade premiär. Filmen är baserad på Broadwaymusikalen med samma titel från 1957, som i sin tur är inspirerad av Shakespeares pjäs Romeo och Julia. Filmen nominerades till elva Oscars och vann tio, däribland för bästa film. 

Something’s comin’, something good, If I can wait, Something’s comin’ I don’t know what it is, But it is gonna be great …